Navigace

Obsah

Spotřební koš

 

Stravování - vyhodnocení "spotřebního koše".

Školní stravování se řídí určitými pravidly, normami. Jsou pro nás závazné a kontrolované nadřízenými orgány. Týkají se nejen hygienických požadavků, ale také kvality nabídky podávaných jídel. Chtěly bychom vám přiblížit to, čemu se v kuchařském názvosloví říká "spotřební koš". Jde o orientační vyhodnocení složení jídel s cílem přiblížit se co nejvíce dané normě. Jednotlivé kategorie se propočítávají stanovenou metodikou (podle evidence spotřebovaných potravin a počtu jídel) počítačovým programem. V ideálním případě by mělo být výsledné procento všech sledovaných potravin 100. Povolená tolerance je + - 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit.

Podotýkáme, že jde o celkové orientační vyhodnocení - není možné zjistit, co dítě skutečně sní a co dá do odpadků. Dá se ale z tohoto vyčíst, jaké složení jídel je dětem podáváno.

 


 

Doporučená pestrost pokrmů  ( 1 měsíc)

POLÉVKY:

 

HLAVNÍ  JÍDLA:

 

PŘESNÍDÁVKY:

 

POMAZÁNKY: 

 

PŘÍLOHY:

 

ZELENINOVÉ  SALÁTY:

 

MOUČNÍKY:

 

ODPOLEDNÍ  SVAČINY:

 


 

Spotřební koš za měsíc únor 2020:

 

Skup. potravin Skutečnost
Maso

 88,27 %

Ryby 128,03 %
Mléko  78,43%
Mléčné výrobky 141,34%
Tuky volné  85,21 %
Cukry volné  70,50 %
Zelenina 122,62%
Ovoce 104,83 %
Brambory 104,18 %
Luštěniny  91,62 %

 

Povolená tolerance je (+ -) 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit 100%.