Navigace

Obsah

Spotřební koš

 

Stravování - vyhodnocení "spotřebního koše".

Školní stravování se řídí určitými pravidly, normami. Jsou pro nás závazné a kontrolované nadřízenými orgány. Týkají se nejen hygienických požadavků, ale také kvality nabídky podávaných jídel. Chtěly bychom vám přiblížit to, čemu se v kuchařském názvosloví říká "spotřební koš". Jde o orientační vyhodnocení složení jídel s cílem přiblížit se co nejvíce dané normě. Jednotlivé kategorie se propočítávají stanovenou metodikou (podle evidence spotřebovaných potravin a počtu jídel) počítačovým programem. V ideálním případě by mělo být výsledné procento všech sledovaných potravin 100. Povolená tolerance je + - 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit.

Podotýkáme, že jde o celkové orientační vyhodnocení - není možné zjistit, co dítě skutečně sní a co dá do odpadků. Dá se ale z tohoto vyčíst, jaké složení jídel je dětem podáváno.

 


 

Doporučená pestrost pokrmů  ( 1 měsíc)

POLÉVKY:

 

HLAVNÍ  JÍDLA:

 

PŘESNÍDÁVKY:

 

POMAZÁNKY: 

 

PŘÍLOHY:

 

ZELENINOVÉ  SALÁTY:

 

MOUČNÍKY:

 

ODPOLEDNÍ  SVAČINY:

 


 

Spotřební koš za měsíc říjen 2019:

 

Skup. potravin Skutečnost
Maso

 80,66 %

Ryby 83,86 %
Mléko  85,36 %
Mléčné výrobky 108,75 %
Tuky volné  65,78 %
Cukry volné  73,61 %
Zelenina  113,22 %
Ovoce  97,31 %
Brambory  114,39 %
Luštěniny  107,30 %

 

Povolená tolerance je (+ -) 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit 100%.