Navigace

Obsah

Spotřební koš

 

Stravování - vyhodnocení "spotřebního koše".

Školní stravování se řídí určitými pravidly, normami. Jsou pro nás závazné a kontrolované nadřízenými orgány. Týkají se nejen hygienických požadavků, ale také kvality nabídky podávaných jídel. Chtěly bychom vám přiblížit to, čemu se v kuchařském názvosloví říká "spotřební koš". Jde o orientační vyhodnocení složení jídel s cílem přiblížit se co nejvíce dané normě. Jednotlivé kategorie se propočítávají stanovenou metodikou (podle evidence spotřebovaných potravin a počtu jídel) počítačovým programem. V ideálním případě by mělo být výsledné procento všech sledovaných potravin 100. Povolená tolerance je + - 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit.

Podotýkáme, že jde o celkové orientační vyhodnocení - není možné zjistit, co dítě skutečně sní a co dá do odpadků. Dá se ale z tohoto vyčíst, jaké složení jídel je dětem podáváno.

 


 

Doporučená pestrost pokrmů  ( 1 měsíc)

POLÉVKY:

  • zeleninová preferovat         
  • luštěninová 3x         
  • drožďová  1x        
  • vývary umírněně

 

HLAVNÍ  JÍDLA:

  • drůbež  3x         
  • ryby  2x          
  • vepřové   4x         
  • hovězí, jiné  5x      
  • sladký pokrm  2x
  • bezmasé zeleninové (včetně luštěnin)  4x

 

PŘESNÍDÁVKY:

  • med, džem  1x     
  • sladké pečivo  1x     
  • kaše nebo mléčné výrobky  2x       
  • šunka  1x

 

POMAZÁNKY: 

  • rybí 3x     
  • drůbeží  1x  
  • tvarohová  1x    
  • sýrová nebo sýr  4x  
  • drožďová  1x  
  • zeleninová  2x    
  • dle možností jiné  2x

 

PŘÍLOHY:

  • brambory  5x    
  • bramborová kaše  2x       
  • těstoviny  3x     
  • rýže  4x      
  • houskové knedlíky  2x
  • brambor. knedlíky  1x       
  • luštěniny  min. 1x

 

ZELENINOVÉ  SALÁTY:

  • denně,   preferovat sezónní ovoce a zeleninu

 

MOUČNÍKY:

  • s podílem celozrnné mouky, knackebroaty               
  • mléčné výrobky   

 

ODPOLEDNÍ  SVAČINY:

  • ovocný, zeleninový salát  4x          
  • domácí pečivo  3x                   
  • jogurt, tvaroh, pudink   3x
  • celozrnné výrobky   9x       
  • sýrová, tvarohová pomazánka    2x     

 


 

Spotřební koš za měsíc květen 2019:

 

Skup. potravin Skutečnost
Maso

 83,06 %

Ryby 115,46 %
Mléko  70,21 %
Mléčné výrobky 105,72 %
Tuky volné  65,32 %
Cukry volné  54,49 %
Zelenina  93,11 %
Ovoce  84,24 %
Brambory  81,37 %
Luštěniny  82,79 %

 

Povolená tolerance je (+ -) 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit 100%.