Obsah
Spotřební koš
Stravování - vyhodnocení "spotřebního koše".
Školní stravování se řídí určitými pravidly, normami. Jsou pro nás závazné a kontrolované nadřízenými orgány. Týkají se nejen hygienických požadavků, ale také kvality nabídky podávaných jídel. Chtěly bychom vám přiblížit to, čemu se v kuchařském názvosloví říká "spotřební koš". Jde o orientační vyhodnocení složení jídel s cílem přiblížit se co nejvíce dané normě. Jednotlivé kategorie se propočítávají stanovenou metodikou (podle evidence spotřebovaných potravin a počtu jídel) počítačovým programem. V ideálním případě by mělo být výsledné procento všech sledovaných potravin 100. Povolená tolerance je + - 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit.
Podotýkáme, že jde o celkové orientační vyhodnocení - není možné zjistit, co dítě skutečně sní a co dá do odpadků. Dá se ale z tohoto vyčíst, jaké složení jídel je dětem podáváno.
Doporučená pestrost pokrmů ( 1 měsíc)
POLÉVKY:
- zeleninová preferovat
- luštěninová 3x
- drožďová 1x
- vývary umírněně
HLAVNÍ JÍDLA:
- drůbež 3x
- ryby 2x
- vepřové 4x
- hovězí, jiné 5x
- sladký pokrm 2x
- bezmasé zeleninové (včetně luštěnin) 4x
PŘESNÍDÁVKY:
- med, džem 1x
- sladké pečivo 1x
- kaše nebo mléčné výrobky 2x
- šunka 1x
POMAZÁNKY:
- rybí 3x
- drůbeží 1x
- tvarohová 1x
- sýrová nebo sýr 4x
- drožďová 1x
- zeleninová 2x
- dle možností jiné 2x
PŘÍLOHY:
- brambory 5x
- bramborová kaše 2x
- těstoviny 3x
- rýže 4x
- houskové knedlíky 2x
- brambor. knedlíky 1x
- luštěniny min. 1x
ZELENINOVÉ SALÁTY:
- denně, preferovat sezónní ovoce a zeleninu
MOUČNÍKY:
- s podílem celozrnné mouky, knackebroaty
- mléčné výrobky
ODPOLEDNÍ SVAČINY:
- ovocný, zeleninový salát 4x
- domácí pečivo 3x
- jogurt, tvaroh, pudink 3x
- celozrnné výrobky 9x
- sýrová, tvarohová pomazánka 2x
Spotřební koš za měsíc Listopad 2020:
Skup. potravin | Skutečnost |
Maso | 72,47% |
Ryby | 126,77% |
Mléko | 80,03% |
Mléčné výrobky | 97,32% |
Tuky volné | 63,99% |
Cukry volné | 55,19% |
Zelenina | 101,01% |
Ovoce | 82,48% |
Brambory | 124,06 % |
Luštěniny | 121,55 % |
Povolená tolerance je (+ -) 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit 100%.