Spotřební koš
Stravování - vyhodnocení "spotřebního koše".
Školní stravování se řídí určitými pravidly, normami. Jsou pro nás závazné a kontrolované nadřízenými orgány. Týkají se nejen hygienických požadavků, ale také kvality nabídky podávaných jídel. Chtěly bychom vám přiblížit to, čemu se v kuchařském názvosloví říká "spotřební koš". Jde o orientační vyhodnocení složení jídel s cílem přiblížit se co nejvíce dané normě. Jednotlivé kategorie se propočítávají stanovenou metodikou (podle evidence spotřebovaných potravin a počtu jídel) počítačovým programem. V ideálním případě by mělo být výsledné procento všech sledovaných potravin 100. Povolená tolerance je + - 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit.
Podotýkáme, že jde o celkové orientační vyhodnocení - není možné zjistit, co dítě skutečně sní a co dá do odpadků. Dá se ale z tohoto vyčíst, jaké složení jídel je dětem podáváno.
Doporučená pestrost pokrmů ( 1 měsíc)
Polévky:
- zeleninová preferovat
- luštěninová 3x
- drožďová 1x
- vývary umírněně
Hlavní jídla:
- drůbež 3x
- ryby 2x
- vepřové 4x
- hovězí, jiné 5x
- sladký pokrm 2x
- bezmasé zeleninové (včetně luštěnin) 4x
Přesnídávky:
- med, džem 1x
- sladké pečivo 1x
- kaše nebo mléčné výrobky 2x
- šunka 1x
Pomazánky:
- rybí 3x
- drůbeží 1x
- tvarohová 1x
- sýrová nebo sýr 4x
- drožďová 1x
- zeleninová 2x
- dle možností jiné 2x
Přílohy:
- brambory 5x
- bramborová kaše 2x
- těstoviny 3x
- rýže 4x
- houskové knedlíky 2x
- brambor. knedlíky 1x
- luštěniny min. 1x
Zeleninové saláty:
- denně, preferovat sezónní ovoce a zeleninu
Moučníky:
- s podílem celozrnné mouky, knackebroaty
- mléčné výrobky
Odpolendí svačiny:
- ovocný, zeleninový salát 4x
- domácí pečivo 3x
- jogurt, tvaroh, pudink 3x
- celozrnné výrobky 9x
- sýrová, tvarohová pomazánka 2x
Spotřební koš za měsíc ZÁŘÍ 2024
Skupina potravin | Skutečnost |
---|---|
Maso | 112,65% |
Ryby | 118,53% |
Mléko | 112,28% |
Mléčné výrobky | 149,47% |
Tuky volné | 85,13% |
Cukry volné | 92,20% |
Zelenina | 131,97% |
Ovoce | 128,72% |
Brambory | 109,65% |
Luštěniny | 212,92% |
Povolená tolerance je (+ -) 25%, pouze u tuků a cukru se nesmí překročit 100%.
Školní stravování
Kalendář akcí
Pranostiky
Pranostika na akt. měsíc
Teplý říjen - studený listopad.
Pranostika na akt. den
Je-li v listopadu mokro, roste hojně trávy.